Kako tražiti posao u doba korone?

Kako tražiti posao u doba korone
0

Uslijed pandemije koronavirusa jedna od najpogođenijih ekonomija je ona američka, gdje je bez posla ostalo preko 22 miliona ljudi. Nezaposlenost se bliži rekordnoj cifri od 18%. Sve ovo je dovelo do toga da će se promijeniti sam proces potrage za poslom, a Forbes istražuje šta će se desiti u budućnosti i kako se možete prilagoditi.

Forbes savjetuje daprilikom traženja posla morate sastaviti cjelokupnu strategiju koja će pružiti poslodavcima jasnu i uvjerljivu priču o vama. To znači da vaše motivacijsko pismo mora biti u skladu sa vašim društvenim mrežama, LinkedInom, Facebookom, Instagramom … Uredite profile tako da pokazuju jasnu priču o vama, ko ste, šta ste, kako ste se našli tu gdje jeste sada. Budite pouzdani i autentični.

Dok čekamo da izađemo iz svojih domova popravite svoje “mreže”, povežite se sa više ljudi na društvenim mrežama, proširite broj poznanika, jer bi vam to upravo moglo pomoći u traženju posla.

Googlajte, da googlajte trendove u vašoj industriji, budite ažurni jer na razgovoru upravo ta sitnica vam može pomoći. Po mogućnosti iskoristite i LinkedIn Learning platformu za unapređenje znanja. (Jobo.ba savjetuje da iskorstite prvi mjesec na ovoj platformi koji je besplatan).

Kada je u pitanju sam proces slanja CV-a, Forbes navodi da je čak 15 puta veća mogućnost da će vas pozvati na razgovor ako poslodavac poznaje nekog sa vaših društvenih mreža ili ako vas je neko sa njih preporučio. Pa učinite i korak u obrnutnom smjeru, nađite vi nekog na društvenim mrežama ko poznaje poslodavca i okrenite proces.

Tekst: Jobo.ba uz pomoć Forbes.com

Vezano

Ostavite komentar