Pet IT karijera koje su u opadanju potražnje

network-it-poslovi
0

Trendovi su čudo, teško ih je predvidjeti, te uskladiti sa poslovnim i tehnološkim potrebama. Trendove je teško pratiti pogotovo kada su u pitanju IT karijere a najviše zahvaljujući činjenici da se pod istim titulama ponekad kriju različiti opisi poslova.

Analizirali smo oglase za poslove iz IT sektora te smo identifikovali pet IT karijera koje su u opadanju potražnje proteklih godina.

Pet IT karijera koje su u opadanju potražnje:

  1. Mrežni administratori

Više manje je poznato da je danas sve više “stvari” ide preko Clouda, pa da tako i opada potražnja za uposlenim kao mrežnim administratorima. Tako npr. u zadnjem periodu teško je opšte pronaći oglas za posao da neko traži “Mrežnog administratora”. Lokalne mreže pogotovo za manje i srednje kompanije odlaze u prošlost.

2. Project Manageri

DevOps praksa je dovela do toga da za manje projekte IT timovima više nije potreban Project Manager. Kod manjih startupa ulogu voditelja projekta su preuzeli vlasnici kompanija, odnosno osnivači, te će teško zaposliti nekog drugog. Naravno pored “Git-a” kome je još potreban Project Manager.

3. QA inžinjeri i testeri

Slično kao i kod Projekt managera, DevOps praksa je ubrzala i pojednostavila cijeli proces testiranja i kodiranja. Svi članovi tima praktično postaju na svojevrstan način QA inžinjeri i testeri.

4. Back-end i front-end inžinjeri

Koncentrirati se u edukaciji samo na back-end ili front-end danas bi mogla biti greška, sa JavaScriptom koji trenutno dominira. I dalje će postojati normalno potražnja za dobrim back-end i front-end developerima, ali ako se edukujete za jednog danas možda bi ipak trebali ciljati malo više od stereotirnog developera.

5. CIO ili Direktor informatike

Startupi, mali i srednji biznisi nikada neće biti u mogućnosti zaposliti CIO-a, tako da u cijeloj zemlji vjerovatno postoji svega 10tak radnih mjesta za CIO.

 

Vezano

Ostavite komentar