Pet IT poslova za kojima raste potražnja

Pet IT poslova za kojima raste potraznja data
0

Nakon što smo analizirali pet IT karijera koje su u opadanju potražnje proteklih godina, identifikovali smo i pet IT poslova za kojima raste potražnja na tržištu rada trenutno. Ako ste još uvijek u stadiju odlučivanja čemu posvetiti svoje vrijeme, za šta se educirati možda vam upravo ovaj članak može pomoći da sagledate trenutnu situaciju.

Pet IT poslova za kojima raste potražnja:

  • Product manager

Fokus se zadnjih godina pogotovo sa razvojem mobilnih aplikacija prebacio sa projekta na product, tako smo vidjeli da project manageri gube svoj smisao, a sa druge strane product manageri su vrlo tražena roba. Product manager posjeduje svoj proizvod, radi na razvoju strategije, radi sa programerima, developerima, analizira rezultate … fokusiran je samo na što bolje rezultate svoj proizvoda.

  • Cybersecurity

Činjenica je da prerastamo u tehnokratsko društvo gdje je sve online, na taj način postajemo ranjiviji nego ikada, te su upravo cybersecurity stručnjaci u velikoj ekspanziji. Ako se danas odlučujete za nešto što će te studirati onda je preporuka cybersecurity. Informacijska sigurnost je uvijek bila od velike važnosti, a potražnja za njom će rasti i rasti.

  • Analitičari

Iako ne postoje zvanični podaci, pretpostavlja se da je preko 90% podataka koji su na internetu u sferi podataka koji nisu dostupni internet pretraživačima. Što to znači? To su podaci koje kompanije već godinama prikupljaju za svoj biznis, podaci se množe i množe pa će tako s njihovim rastom rasti i potražnja za analitičarima, data minerima … Ako želite da se prekvalificirate možda je upravo ovo područije za vas, područije koje zahtjeva najmanji prag ulaska kada je u pitanju znanje programskih jezika.

  • Data inžinjeri

Vezano na prethodno zanimanje Big data, te Internet of Things podaci zahtjevaju prisustvo umjetne inteligencije. Data inžinjeri i naučnici su rijetki te su zaista pravo blago u današnoj eri tehnokratije. Radi se o pravim naučnicima sa ogromnim teoretskim znanjem.

  • Linchpin

Linchpin je u IT slengu osoba koja je tehnološki lider u kompaniji, ona upravlja produktom, procesima, tehnologijama. U principu radi se o stratezima sa tehničkim znanjem, koji unutar strategije razvoja razvijaju taktike za timove.

 

Vezano

Ostavite komentar